Pages

Monday, September 27, 2010

Tazkirah: Kelebihan Surah Sajadah


SURAH As-Sajdah (bererti sujud) adalah surah yang ke 32 dalam Al-Quran mengandungi 30 ayat. la dinamakan As-Sajdah kerana terdapat ayat yang menerangkan perihal orang-orang yang beriman, apabila mendengar ajaran kitab Allah lalu sujud sebagai bersyukur atas segala nikmat Allah. Selain dari itu ditegaskan dasar tauhiddan dalil-dalil yang membuktikan keesaan Allah, disamping mengurniakan taufiq dan hidayah kepada umat Islam.

Surah As-Sajdah adalah di antara beberapa surah di dalam Al-Quran yang mengandungi ayat Sajdah iaitu ayat yang disunatkan Sujud Tilawah bagi seseorang yang sedang membacanya, sama ada ketika solat atau tidak.

Terdapat beberapa Hadis Rasulullah SAW yang menerangkan fadhilat, faedah dan hikmah untuk mereka yang mengamalkan membaca Surah As-Sajdah ini.

1. Baginda tidak akan tidur sebelum membaca Surah ini dan Surah Al-Mulk.
2. Melindungi pembacanya dari seksa kubur.
3. Mendapat pahala yang besar seperti pahala mereka tetap solatnya pada malam lailatul-qadar.
4. Mendapat hidayah ilmu yang yakin.
5. Dikurniakan cahaya (nur) pada dirinya semasa ia mati.

Surah ini dibaca oleh imam di kebanyakan surau dan masjid pada pagi Jumaat di dalam solat subuh. Dengan menghadiri solat subuh tersebut, insyallah, hikmah dan fadhilat akan diperolehi.

4 comments:

Anonymous said...

Apprecіate the гecommеnԁation.
Will try it out.
My site :: hamster porn

Anonymous said...

You punya site ape?!"hamster porn"...?!itu site lucah ke...klu betul tk pyh la promo kat sini.kita tk nk site ni di cemar.

Anonymous said...

You punya site ape?!"hamster porn"...?!itu site lucah ke...klu betul tk pyh la promo kat sini.kita tk nk site ni di cemar.

Anonymous said...

You dont have to promote your dirty site here.you came to wrong place.just go to some other places that suits u.perhaps hell.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails